torstai 25. lokakuuta 2007

Taivastenvaltakunnan avaimet?

No viimeinkin tulppa alkaa irrota. Vanhoillislestadiolaisten leirissä kuohuu Helsingin sanomien mukaan siihen malliin, että korkin poksahtamista voidaan lähitulevaisuudessa hyvinkin odotella. Kuplia juomaan on aiheuttanut etenkin oululaisen vanhoilliseslestadiolaisen papin Stiven Naatuksen yllättävä purkaus teatterivierailun jälkeen. Hän peräsi ihmisille oikeutta kuvailla tunteita avoimesti. Liikkeen johdolle teatterivierailu oli liikaa ja Naatus hyllytettiin liikkeen rippikoululeirin papin paikalta.

Nyt keskusteluun on liittynyt muutkin liikkeen nuorisosiipeen kuuluvat henkilöt. Elämäntapasäännöt saavat huutia mm. ”Mikon” 26, vee puheissa. Omituinen suhde teatteriin ehkäisyyn ja televisioon saa ”Mikon” takajaloilleen. Uskomatonta "Mikon" mukaan on se, että vanhoillislestadiolainen liike nostaa nämä elämäntapasäännökset jopa luterilasta oppia suuremmaksi auktoriteetiksi. Siis ei viinaa, esiaviollista seksiä ja teatteria. Siinä taivastenvaltakunnan avaimet. Niinkö todella?

Itse muistan opiskeluaikoinani teologisessa hämmästyneeni näistä lestadiolaisten elämäntapasäännöksistä. Hiuksiin saa tehdä permanentin mutta värjätä ei saa mistään hinnasta. Nettiä saa käyttää mutta telkkari on helvetin masiina. Tupakkaa saa polttaa kuin korsteeni, mutta pisaraakaan viinaa ei saa ottaa. Eikö näiden elämäntapasäännösten pitäisi suojella elämää.

Voin sieluni silmin nähdä Isä Jumalan pilven reunalla pudistelemassa päätään: ”Turhaan loin noille aivot!”

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Harvoin näkee näin selväsanaista lestadiolaiskritiikkiä. Mikko lienee tässä vähän provokatiivinen, mutta olen pääasiallisesti samaa mieltä.

Anonyymi kirjoitti...

Ei muutu mikään. Nämä vl:t on niin kuoliaaksi peloteltu lapsesta asti, etteivät nouse kapinaan, vaikka ihan varmasti näkevät monenlaista ristiriitaa liikkeessään.
Ja sitä suuremmalla syyllä nyt kun johtoon valittiin entinen hoitokokousaikojen kannattaja, ei mitään muutosta ole odotettavissa. Uskolla pelottelu ja lyöminen on kyllä aseista julmimpia.