torstai 14. helmikuuta 2008

Mistä tunnet sä ystävän?

Ihmisellä pitäisi olla kuusi ystävää. Näin väittää kuuluisa viisaus, jonka ajatus perustuu arkunkantajien määrään. Kuuden miehen voimalla vähän suurempikin karju saadaan hilattua haudan lepoon.

Mutta kuinka monta ystävää suomalaisella miehellä oikeasti on? Okei, on niitä saunaporukoita, joissa puhutaan naisista, urheilusta ja tekniikan uusista saavutuksista. Mutta kuinka monta oikeata ystävää saunaseuroihin oikeastaan kuuluu? Tuskin moneltakaan löytyy kuutta ystävää, joiden kanssa voi puhua siitä, mitä oikeasti kuuluu. Sanotaanhan, että nainen selviää avioerostakin paljon paremmin kuin mies, koska naisella usein on useampi tosi ystävä. Mies hautaa murheensa helposti tuopin pohjaan. Ystäviä olisi tarjolla, mutta ystävyyttä on vaikea ottaa vastaan.

Viime aikoina olen kovasti pohtinut aikuisen miehen ystävyyttä. Perhe ja työ vievät helposti ystävät kauas toisistaan. Etäisyys synnyttää helposti väärinkäsityksiä. Erityisen herkkä asia on lasten kummien valinta. Silloin tuntuu, että ystävät laitetaan arvojärjestykseen. Tärkeimmät ja sopivimmat valitaan kummeiksi – toisiin otetaan etäisyyttä. Vai onko todella näin? Ehkä onkin pikkumaista kytätä lasten kummien listaa arvioidakseen ystävyyden syvyyttä. Onhan nimittäin niin, että ystävyyssuhteet muuttuvat ja kehittyvät. Monta vuotta sitten kummiksi pyydetty ystävä onkin saattanut hautautua jonnekin elämänmuutosten aaltoihin. Jokaisella on omat valintaperusteensa kummin tehtävään. Ei anneta sen sekoittaa ihmissuhteita. Kummin tehtävä ei kuitenkaan liity aikuisten välisiin suhteisiin, vaan kummi on lapsen aikuinen kristitty ystävä.

Kolmenkympin jälkeen olen oppinut arvostamaan ystävässä yhtä piirrettä ylitse muiden: Selkärankaisuus. En toivo, että ystäväni oikeuttaa kaikki tempaukseni ystävyyden nimissä. Hyvä ystävä on väsymätön kuulija, mutta ankara kriitikko ja kyseenalaistaja. Hyvä ystävä ohjaa minua omien arvojeni suuntaan ja muistuttaa, jos toimin niitä vastaan. Ystävä tietää, milloin on kaasun ja milloin jarrun vuoro. Välillä saa käyttää myös kytkintä.

Ei kommentteja: