tiistai 4. joulukuuta 2007

Snapsi-pappi avautuu!

Itsenäisyysviikon Hesarin Nyt-liitteessä snapsia nosteli tutun näköinen mies. Poppipappinakin tunnettu radiojuontaja Mikko Salmi edusti "kevyellä otteella, mutta tosissaan" tehdyssä lehtijutussa uskontoa, kun itsenäisyyspäivän hengessä kohotettiin maljoja isänmaalle. Jutussa kotomaata edusti Kenraali Gustav Hägglund ja kotia Riitta "entisenalkonpääjohtajanvaimo" Suominen. Kattaus oli Helsingin Suomalaisella klubilla komea. Tunnelma oli hilpeän isänmaallinen.

Kun lehti perjantaiaamuna kolahti luukusta, olin tavallista enemmän hereillä. "Mitäköhän toimittaja oli hetkestämme kirjoittanut?" tuumiskelin. Ja mainio juttuhan se oli. Nyt-liitteen hengen mukaan ajankohtaisia asioita on tapana käsitellä humoristisesti, kieli vyön alla. Siinä oli oivallisesti onnistuttu.

Kun suostuin juttuun mukaan, tajusin, että jotkut tahot varmaan kyseenalaistavat papin osallistumisen snapsien maisteluun. Ja oikeassa olin. Naisten päihdejärjestö Valkonauhaliitto pahoitti jutusta mielensä. Valkonauhaliitto siteerasi kirkon päihdestrategiaa yksipuolisesti ja väitti viestissään minun kannustavan nuorisoa ryyppäämään. Jos juttu irrotetaan asiayhteydestä, voi todellakin sellaisenkin kuvan piirtää. Minun mielestäni jutussa oli kyse ainoastaan hyväntahtoisesta tavasta nostaa itsenäiselle Suomelle malja. En usko, että on edes kirkon päihdestrategian mukaista osoittaa, että kirkon edustaja ei juo alkoholia lainkaan. Kohtuus kaikessa - se on paras elämänohje, jonka olen koskaan oppinut.

Valkonauhaliiton edustamat ajatukset kirkon roolista raittiustyössä edustavat mielestäni vanhakantaista ja mustavalkoista käsitystä alkoholin käytöstä. Ymmärrän, että niille, jotka ovat riippuvaisia alkoholista, pisarakin on liikaa. Heille en suosittele ryyppyä edes isänmaan kunniaksi! Kirkon jäsenistä suurin osa ei kuitenkaan ole alkoholiriippuvaisia, voisiko juhlan kunniaksi kirkkokin tarjota raivoraittiudelle vaihtoehdon?

Loppuun haluan todeta, ettei osallistumiseni Nyt-liitteen juttuun ollut osa alkoholipoliittista ohjelmaani. On kyllä herkullista ajatella, että yhdellä pienellä papilla voisi olla niin suuri valta, että tekemiseni romuttaa koko kirkon, päihde-, liikunta-, ja terveysjärjestöjen tähänastisen työn. Jos todella on niin, että minulla on näin käsittämättömän paljon valtaa, haluan nyt antaa Suomen nuorisolle oman testamenttini:

- Älä juo viinaa
- Älä tupakoi
- Nauti seksistä
- Käytä kondomia (paitsi, jos olet liian uskovainen)
- Urheile säännöllisesti
- Rukoile päivittäin
- Kunnioita lähimmäistäsi
- Elä ihmisiksi
- Älä syö keltaista lunta
- Älä juo hassista

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hetkinen Mikko. Miksi ihmeessä niputat nuo kaikki ilmiöt yhteen ja luot kuvan, että alkoholin käyttöä mainostavaan juttuun kriittisesti suhtautuvat ovat kaikki vanhakantaisia ja raivoraittiita? Lisäksi vetäydyt vastuusta muullakin liioittelulla. Joko et tunne alkoholin käyttöön liittyviä faktoja tai sitten et välitä niistä. Tuskinpa juttuun kriittisesti suhtautuvat arvelevat sinulla kovin paljon valtaa olevan. Eikö jokaisen papin - ja kristityn - tulisi toimia esimerkillisesti, siitä kai oli kysymys eikä vallasta. Teet eri mieltä olevista karikatyyrin puhdistaaksesi itsesi.
Tuo ei käy vitsistä, ei ironiasta, vaan on yksinkertaisesti typerää.

Anonyymi kirjoitti...

No jo ! Sopisi toivoa vähän fiksumpaa otetta jos tahtoo vaikuttaa suomalaisten asenteisiin. Vai miksi sinä tuota blogia kirjoitat, etkö tahdo kenenkään lukevan sitä? Onko tuo juttu myös lähetetty radiossa?
Jos on, niin kannattaa opetella 8. käsky uudelleen.
Nyt Mikko tekee muut mustavalkoisiksi näyttääkseen itse kirjavalta ja mukavalta. On kyllä aika falskia.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Mikko !
Mitähän Suomen Latu on lausunut kirkon roolista raittiustyössä ja missä yhteydessä ?

Oletko nyt aivan varma, mistä puhut ja kirjoitat.