perjantai 11. tammikuuta 2008

Tätä ei ymmärrä Erkkikään?

Voi Erkki minkäs teit! Skepsis ry:n 20-vuotisjulissa puhunut ex-ministeri Erkki Tuomioja tyhjensi pajatson kertaheitolla. Hän tuli ulos ”uskontokaapista” ja tunnustautui julkisesti ateistiksi. Katkeroituneen, poliittisessa illassa olevan mieshenkilön tunnustus ei paljon aplodeja ansaitse. Raukkamaista oli tulla ”kaapista ulos” vasta nyt, monta kristittyä äänestäjää sumuttaneena.

Otan Erkin puheesta muutaman kohdan ja totean vastaväitteen.

Ensimmäinen väite: Kun puhut Muhammed-kuvien kohusta, kysyt, miksi meidän pitäisi hyväksyä minkäänlaista sanavapauden rajoittamista sen vuoksi, että se loukkaa joidenkin uskonnollisia tunteita.

Erkki hyvä, eivätkö uskonnolliset tunteet ole mielestäsi yhtä arvokkaita kuin tunteet yleensä. Onko ne jotenkin alemmassa kastissa? Onko siis tunteiden loukkaaminen noin yleensäkin sallittua sananvapauden nimessä? Onko siis kaikkialla oikeus vaikka haukkua pyöreää teinityttöä lihavaksi siaksi. Niinkö Erkki? Sekö edistää kannattamaasi rauhaa maailmassa?

Toinen väitteesi: Pidät kaikkea taikauskoa, puoskarointia, hyötytarkoituksessa harjoitettua huijausta ja erilaista huuhaalääkintää paitsi vastenmielisinä niin usein myös ihmisten terveydelle vaarallisina ja heidän henkistä tasapainoa uhkaavina.

Kerronpa Erkki sinulle esimerkin. Isoäitini sairasti parantumatonta leukemiaa. Lääkäri antoi hänelle neljä vuotta elinaikaa. Kun aika alkoi olla täysi ja elinvoima hiipumassa, isoäitini vaihtoi kemiallisen lääkinnän luonnonlääkkeisiin ja tuli uskoon. Hän eli vielä seitsemän elinvoimaista vuotta.

Olen vaihtoehtoisen lääkinnän suhteen varovainen, mutta en ole valmis missään vaiheessa viemään potilaalta toivoa. Jos luontaistuotteet toimivat jonkun kohdalla, niin upea juttu! Toivo on ilmaus uskosta. Sen viemien ihmiseltä lyhentää elinikää ja on syntiä.

Kolmas väite: Erkki, sinun mielestäsi kaikkien tulisi pyrkiä suojelemaan alaikäisiä lapsia siltä, että heitä ennalta määrätään jonkin uskonnon kannattajaksi; ettei heidän mieltään myrkytetä. Tällainen johtaa usein monenlaisiin ongelmiin sekä vaikeuksiin hahmottaa maailmaa oikealla tavalla.

No tuota nyt ei usko erkkikään. Siis Erkki hyvä, annat ymmärtää, että uskonnollinen ihminen on mieleltään myrkyttynyt ja moniongelmainen. On varmasti niitäkin tapauksia, mutta väitän, että vakaumuksellisen ateismin ja muun uskonnottomuuden piirissä on vähintään yhtä paljon välinpitämättömyyttä ja epäinhimillistä käyttäytymistä. Erkille niin pyhä YK toteaa asiakirjoissaan, että vanhemmilla on oikeus pitää lapsistaan huolta ”omien katsomustensa mukaisesti”. Entinen ulkoministeri on siis heittämässä YK:n perusasiakirjoja roskikseen.

Uskon vahvasti, että uskontokasvatus kodeissa ja kouluissa on lapselle paras lahja. Oman kulttuuri- ja uskontotaustan mukainen kasvatus edistää rauhan, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden arvoja parhaiten tässä ajassa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Loistava kirjoitus! Erkki voisi nyt mennä hieman itseensä..

Anonyymi kirjoitti...

Kuulin tämän livenä.Kerrassaan mainio.
Hyvä, kun sen voi lukea täälläkin.

Anonyymi kirjoitti...

Uskovainen on myrkyttynyt ja moniongelmainen....

Ytimekkäästi sanottu, pitää nimittäin paikkansa.

... ja Mikko sinulla on ihan omaa kokemusta asiasta :)

Joten Erkki ei ole ainoa joka on ymmärtänyt asian ihan oikein.