torstai 17. tammikuuta 2008

Vailla oikeaa ja väärää?

Ilta-Sanomat on jälleen mukana jalossa ja upeassa kansalaishankkeessa. Lehti on perustanut nettisivustolleen vetoomuksen maan hallitukselle, jonka allekirjoittaneet vastustavat lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Vetoomuksen pääajatus kuuluu näin: Me allekirjoittaneet toivomme, että päättäjät tekevät kaikkensa taatakseen lapsille turvallisen lapsuuden. Hallelujaa! Näin pitääkin ajatella.

Joku minua tässä Ilta-Sanomien hankkeessa kuitenkin risoo. Ensinnäkin, onko edes rikosoikeudellisesti mahdollista olla eri mieltä vetoomuksesta? Oudolta tuntuu vaikkapa Kotikadusta tutun kansanedustaja Risto Aution kuva lehden nettisivuilla, jossa hän vakavan näköisenä kynä kädessä allekirjoittaa EI HYVÄKSIKÄYTÖLLE –paperia. Jokin aivottomuus tekee tästä hankkeesta naurettavan. Julkkikset huomiontarpeen nimissä kirjoittelevat nimiään itsestään selviin papereihin. Ei lapset paljon kiinnosta, pääasia, että kuva on komea!

Kristillisen etiikka perustuu ajatukselle, että jokainen ihminen uskonnollisesta taustastaan riippumatta ymmärtää oikean ja väärän eron. Tämä luonnolliseksi moraalilaiksi kutsuttu ihmisluonnon ominaisuus kuuluu omaantuntoon, jonka ajatellaan olevan peräsin Luojalta. Ihmisten moraalitaju on puutteellisen kasvatuksen ja synnin kautta kuitenkin turmeltunut, ja sen vuoksi maailmassa on niin paljon valheellista ja väärää.

Ilta-Sanomien vetoomus on taas yksi esimerkki luonnollisen moraalilain rappiosta. Kun itsestään selvistä asioista aletaan tehdä vetoomuksia, kertoo se mielestäni siitä, että käsitys oikeasta ja väärästä on hämärtynyt. Vetoomuksen tarkoituksena on ikään kuin vakuutella itselle, että onhan se niin, ettei lapsia saa käyttää hyväksi, onhan? Vai, voisiko rakkauden rajoja laajentaa vaikkapa naapurin 12-vuotiaaseen tyttöön. Eihän se ole oikein?

Nyt kerron teille arvoisat allekirjoittaneet: Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on aina ja kaikkialla synti ja rikos. Ei siitä tarvitse tehdä vetoomusta. Tai miltä kuulostaisi vetoomus vanhusten puolesta: Ei tapeta mummoa insuliinilla. Entäpä, koiran silmiä ei saa puhkoa. Haloo! Onko siellä ketään!

Tietenkin Ilta-Sanomien vetoomuksella on oma arvonsa huomion herättäjänä ja asioiden käsittelijänä. Julkisuustemppujen varaan laadittujen aivottomien vetoomusten sijaan olisi kuitenkin keskityttävä ongelmien todelliseen ratkaisuun. Vielä ei ole liian myöhästä pelastaa monta hyväksikäytetyn lapsen mieltä ja kehoa.

Ei kommentteja: